fbpx
Home / Природа / Японски експеримент от половин век, завършва в удивителни “кръгове”

Японски експеримент от половин век, завършва в удивителни “кръгове”

Кръговете за култивиране са художествените творения в областта на зърнените култури, които често се приписват на НЛО или сложни форми на извънземна комуникация. Така че си представете вълнението, което някои трябва да са почувствали, когато в гората в Япония наскоро се появиха снимки на невероятни геометрични дизайни, не от някаква смачкана пшеница, а от големи, зрели японски кедрови дървета.

Каква извънземна магия е това? За съжаление, за тези, които искат да повярват, има едно напълно невинно, но все още интересно обяснение, което идва тук твърдо на планетата Земя.

Още през 1973 г. учени започват проект в “експериментално горско стопанство”, с цел да научат за разстоянието на дърветата и нейния ефект върху растежа. Те засадждат кръгове от кедри близо до град Никинан в префектура Миязаки, като по-малки вътрешни кръгове се разширяват постепенно в по-големи радиуси, за да създадат 10 перфектни пръстена.

Както можете да видите на снимката по-долу, експериментът изглежда показва ясни резултати. Вдлъбнатата форма показва, че външните кръгове с най-малка плътност стимулират по-висок растеж, като размерът на дървото става постоянно по-малък с увеличаването на плътността.

Има смисъл? Повечето пространства се равняват на по-малко конкуренция за ресурси като водата и слънчевата светлина, затова е по-лесно тези външни дървета да станат по-големи и по-силни, докато онези от вътрешната страна се борят помежду си.

Според документ от японското министерство на земеделието, горите и рибарството, евентуалната разлика във височината между най-малките дървета в центъра и най-високите дървета по външния пръстен е над 5 метра.

Дърветата трябва да бъдат събрани скоро, като експериментът приключи. Но интересът е голям към този неочаквано красив резултат и остава възможността тези гигантски “житни кръгове” да бъдат запазени и може би дори да се превърнат в туристическа атракция в бъдеще!


източник: boredpanda.com

About viralno

Check Also

Невероятно съчетание на цветове в природата

Следващите снимки показват невероятната красота на цветовете, които се преливат в природата. източник: boredpanda.com

Facebook
Facebook
INSTAGRAM