fbpx
Home / Животни / Изображенията надхвърлящи границите на езика и културата

Изображенията надхвърлящи границите на езика и културата

На Бъдни вечер 1968 г. астронавтът Уилям Андерс заснема фотография, изобразяваща земята като мъгляво синьо кълбо, окачено в космоса. Изображението, описано от Гален Роуъл като най-влиятелното изображение, което някога е виждано, кристализира в нашето колективно съзнание красотата и крехкостта на нашия споделен дом. Ефектът от снимката е толкова дълбок, че мнозина са го приписали на раждането на екологичното движение – доказателство за силата на единния образ при мобилизирането на хората в глобален мащаб.

Консервационната фотография е определена само за този век като активното използване на фотографския процес и неговите продукти за защита на консервационните резултати, но в действителност фотографиите са били използвани за отбелязване на красотата на природата и за вдъхване на консервационни резултати от над 150 години. През 1864 г. Абрахам Линкълн е бил толкова вдъхновен от стереографските снимки на Йосемити от Карлтън Уоткинс, на около 2000 мили, че е подписал законопроект, който обявява долината за неприкосновена, проправяйки пътя за системата на националните паркове в САЩ

Силата на фотографията се състои в способността й да предизвика непосредствена емоционална реакция, а в дигиталната епоха изображенията стават език, който надхвърля границите на езика и културата. Изображения са стигнали от стените на пещерата до стените на галериите, до нашите компютърни екрани в дланта на нашите ръце.

Докато този поток от изображения – около 300 милиона снимки се качват във Facebook всеки ден – представлява предизвикателство за повишаване значението на изображения, изобразяващи въпроси, които заслужават нашето внимание, демократизирането на издателските платформи предоставя безпрецедентна възможност за фотографите, които искат да използват своите изображения като инструмент нещо да се промени. С правомощието да публикуваме директно към глобална аудитория, нашето предизвикателство сега е да направим нашите образи и историите зад тях разбираеми. Да насочим аудиторията към по-дълбоко оценяване на крехкостта на живота на този мъгляв син кълбо и към действия, които защитават чудесата на природния свят, от които сме извлекли най-дълбоко вдъхновение.


източник: boredpanda.com

About viralno1

Check Also

Този човек създава по едно оригами всеки ден в продължение на 1000 дни

Кристиан Мариенчиук създава по едно оригами всеки ден в продължение на 1000 дни. Това са …

Facebook
Facebook
INSTAGRAM