Диви пясъчни котенца, заснети за първи път

След четиригодишни изследвания, пясъчните котенца най-накрая са заловени пред камера за първи път.
Котенцата на възраст между шест и осем седмици бяха забелязани от голяма организация наречена Пантера, която прекара около час за да направи снимки на котенцата, преди да се сдобие с радиолокация на възрастна жена, смятана за майка им. Екипът, начело с биолозите Грегори Бретон и д-р Александър Слиуа забеляза котенцата, докато се връщат в лагера в Мароканската Сахара през април тази година. Откривайки трите двойки очи, които сияеха в тъмнината, изследователите не можеха да повярват на късмета си, когато разбраха какво са открили.
“Намирането на тези котенца беше удивително”, каза Бретон, управляващ директор на Panthera France. “Вярваме, че това е първият път, когато изследователите са документирали диви пясъчни котенца в африканския им диапазон.”
Пясъчните котки са единственият вид котка, която живее в пустинята. Те могат да бъдат намерени в Северна Африка, Близкия изток и Централна Азия, но както открива изследователският екип, всъщност местоположението им е изключително трудно поради изключителната им способност да избягват откриването. Пясъчните им цветове ги правят трудно да се видят, а техните костеливи лапи не оставят никакви отпечатъци в пясъка. Те пътуват само под покрива на тъмнината и тези снимки са нещо забележително. Превъртете надолу, за да видите сами. И преди да попитате, не, не можете да ги държите като домашни любимци.


източник: boredpanda.com