23 юни 2018

Хипнотизиращата красота на совите

„Бухалите знаят всичко“ от Шам Джолими е поредица от поразителни портрети на сови, които са заснети на различни места в Малайзия. Сериите показват сови във всичките си харизматични аспекти. Мека и дива. Напълно и ожесточено. Малко и смъртоносно.
Полюсните портрети показват защо бухалите винаги са изобразявани като мъдри и всезнаещи в популярната култура. Техният дълбок духовен поглед изглежда блести с интелигентност.
Бухалите могат да са сладки, но те са диви хищници. Совите не са предназначени за домашни любимци. В някои светилища се помещават спасени сови, които не могат да се върнат в дивата природа. Понякога тези специални сови се излагат на показ за образователни цели.
Някои програми за опазване на бухала защитават популациите от застрашени сови. В много страни притежаването на бухал като домашен любимец е незаконно.
Авторът на серията Shamma Esoof е известен на феновете си като Sham Jolimie. Тя е художник и фотограф от остров Мавриций. В своето изкуство тя се стреми да изобразява животните с достойнството и уважението, което заслужават. Успоредно с кариерата си като художник, Шама работи в хуманитарната област и е защитник на хуманното отношение към животните.източник: boredpanda.com